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PROGRAMME NUTRIPLANTA 2016

Sunday 25 September
19:00 - 20:00 Early Registration & Welcome Cocktail Reception (Cocktail in the hotel gardens. Pool area)

Monday 26
08:30 - 09:30 Registration
09:30 Opening ceremony
   
10:00 - 11:00 Plenary lecture Leo Marcelis WUR-The Netherlands
Nutrient supply in greenhouse production systems: from physiology to horticultural application.
11:00 - 11:30 Coffee break and networking time
SESSION 1: Physiology and Molecular Biology in plant nutrition
Chairs: Cristina Cruz & Ana Álvarez
11:30 - 12:00 Keynote lecture Cristina Cruz (Universidade de Lisboa)
Physiological responses associated with ammonium nutrition in plant.
12:00 - 12:30 Keynote lecture Ana Álvarez (EEAD-CSIC)
The role of coumarins, flavins and flavonoids in iron acquisition by plants.
Oral communications
12:30 - 12:50 José Manuel Colmenero-Flores Chloride as a beneficial macronutrient in plants: biological functions and regulation
12:50 - 13:10 José Ramón Acosta Motos Physiological impacts of soil phosphorus status and alternate wetting and drying on rice plants
13:10 - 13:30 Paloma Cubero-Font Characterization of a root anion channel that plays a pivotal role in plant choride nutrition
13:30 - 14:30 Lunch
14:30 - 15:30 Posters session (1-2)
SESSION 2: Stress and development
Chairs: F. Pérez-Alfocea
15:30 - 16:00 Keynote lecture F. Pérez-Alfocea (CEBAS-CSIC)
Rootstock-mediated abiotic stress tolerance in tomato.
Oral communications
16:00 - 16:20 Consuelo Penella What is the response of pepper seedlings under several salt stressors? Ionome and biomass
16:20 - 16:40 Mildred J. Mayorga Cobos Intercambio gaseoso y potenciales hídricos de plantas de curuba (Passiflora tripartita var. mollissima) en estado reproductivo en dos condiciones ambientales
16:40 - 17:10 Coffee break and networking time
17:10 - 17:30 Juan de Dios Franco Navarro Chloride (nutrition) alleviates limitations to photosynthesis in tobacco plants by adjustment of stomatal and mesophyll conductances to CO2
17:30 - 17:50 Catalina Cabot Noccaeacaerulescens uses Zn hyperaccumulation as a successful weapon to fight against Alternaria brassicicola

Tuesday 27
 
SESSION 3: Agricultural systems and nutrient management
Chairs: J.M. García-Mina & Miguel Quemada
09:30 - 10:00 Keynote lecture J.M. García-Mina (U. Navarra / Timac Agro Int – Roullier Group)
Rhizospherichumic substances and their role in plant development and mineral nutrition.
10:00 - 10:30 Keynote lecture Miguel Quemada (U. Politécnica Madrid)
Management strategies to improve nitrogen and water use efficiency simultaneously.
Oral communications
10:30 - 10:50 Ana Quintela Eucalypt response to nitrogen fertilization – a case study at Southern Portugal
10:50 - 11:30 Coffee break and networking time
11:30 - 11:50 María C. Piñero Efecto de la aplicación de boro y calcio en pimiento bajo elevada concentración de CO2
11:50 - 12:10 Mercedes Hernández González Estudio de la fertilidad del suelo y nutrición de una finca ecológica de carica papaya en las primeras fases de crecimiento
12:10 - 12:30 María Teresa Cieschi Evaluation of the synergic effect of an iron leonardite with chelates in iron nutrition
12:30 - 12:50 Walas Permanhane Sturiao Efecto del boro sobre el crecimiento, desarrollo y producción del tomatero
12:50 - 13:10 Sandra López-Rayo Evaluation of the Fe and Zn chelates of [s,s]-edds as sustainable micronutrient fertilizers in calcareous soil
13:10 - 14:10 Lunch
14:10 - 15:00 Posters session (3-4)
SESSION 4: Biofertilizers, microorganisms and plant nutrition
Chairs: F.J. Gutiérrez & A. Morte
15:00 - 15:30 Keynote lecture Francisco J. Gutiérrez. (U. CEU San Pablo)
El papel de los Biofertilizantes en la mejora de la nutrición y adaptación de la planta. Situación actual y perspectivas de futuro
15:30 - 16:00 Keynote lecture Asunción Morte (U. Murcia)
Mycorrhizal fungi and soil beneficial bacteria: two good friends for improving plant nutrition
Oral communications
16:00 - 16:20 Josefa Navarro Comportamiento de plantas micorrizadas de mandarino cleopatra en condiciones salinas
16:20 - 17:00 Coffee break and networking time
17:00 - 17:20 Silvia Simón Grao Plantas micorizadas del portainjerto de citricoscitrange carrizo acumulan menos boro en las hojas que las no micorizadas cuando son regadas con alta concentración de boro
17:20 - 17:50 Jesús Arreola Nutrición biológica y organomineral en el cultivo agroecológico de Stevia rebaudiana
 
21:00 - 00:00 Gala Dinner
Dinner will be at the restaurant Eszencia (Auditorio El Batel Cartagena).
We will have a bus, departing from the hotel around 20.00hrs. and return on 00.30hrs.

Wednesday 28
 
SESSION 5: Fertilization, production and product quality
Chairs: Evangelina Medrano & Juan Antonio Fernández Hernández
09:30 - 10:00 Invited lecture Evangelina Medrano (IFAPA-Almería)
Manejo de los nutrientes en cultivos hortícolas bajo invernadero: Rendimiento y calidad de la producción.
10:00 - 10:30 Invited lecture Juan Antonio Fernández Hernández (UPCT)
Nutrición y calidad en hortalizas babyleaf.
Oral communications
10:30 - 10:50 Adrián L. Villarroya Concomitant root and leaf Fe application have a synergistic effect in iron-deficient prunus plants
10:50 - 11:30 Coffee break and networking time
11:30 - 11:50 Juana I. Contreras Mejora de la eficiencia en el uso del agua y los nutrientes en cultivo de calabacín en invernadero mediante el ajuste del nivel de potencial mátrico del suelo
11:50 - 12:10 Hermann Restrepo Evaluación de la aplicación foliar de un aminoácido a base de algas marinas como complemento a la fertilización edáfica en plántulas de lulo
12:10 - 12:30 Ginés Otálora Influencia del riego y la fertilización nitrogenada en el cultivo ecológico del melón
12:30 - 12:50 Claudia H. Ramírez Respuesta fisiológica de plantas de tomate de árbol (Solanum betaceum Cav.) a la deficiencia de nitrógeno
12:50 - 13:10 Eloy Navarro-León Effect of Zn deficiency on amino acids profile in Lactuca sativa and Brassica oleracea
13:10 - 14:10 Lunch
14:10 - 15:00 Posters session (5-6)
 
SESSION 6: Plant nutrition and environment
Chairs: Ángeles. Calatayud & Francisco García-Sanchez
15:00 - 15:30 Keynote lecture Ángeles. Calatayud (IVIA)
El injerto en pimiento: una herramienta frente al cambio climático.
15:30 - 16:00 Keynote lecture Francisco García-Sánchez (CEBAS-CSIC)
Toxicidad de boro en frutales.
Oral communications
16:00 - 16:20 Charlotte Poschenrieder Ionomics in wild population of arabidopsis thaliana for studies on local adaptation to soil mineral stress
16:20 - 16:40 Sukiasyan Astghik Methodological significance in organization of environmental monitoring as response on abiotic stress
16:40 - 17:10 Coffee break and networking time
17:10 - 17:30 Jose Ginés Abril Calidad global postcosecha de la nectarina atinea sometida a fertirrigación con nitrato o sulfato cálcico
17:30 - 17:50 Wilbert M. Rodríguez Foliar application of seaweed extract improves the physiological response of tomato plants under drought condition
17:50 - 18:10 J. Antonio Moreno-Cid Efficacy of the bio-nutrient Bioprón on wheat crop (Triticumaestivum L)
18:20 - 18:30 Closure ceremony



Speakers confirmed to date


Leo Marcelis WUR-The Netherlands

Nutrient supply in greenhouse production systems: from physiology to horticultural application.

Ana Álvarez. (Zaragoza). (EEAD-CSIC)

The role of coumarins, flavins and flavonoids in iron acquisition by plants.

Cristina Cruz (Universidade de Lisboa)

Physiological responses associated with ammonium nutrition in plant.

F. Pérez-Alfocea (CEBAS-CSIC)

Rootstock-mediated abiotic stress tolerance in tomato.

J. M. García-Mina. (U. Navarra/ Timac Agro Int – Roullier Group)

Rhizospheric humic substances and their role in plant development and mineral nutrition.

Miguel Quemada (U. Politécnica Madrid)

Management strategies to improve nitrogen and water use efficiency simultaneously.

Francisco J. Gutiérrez. (U. CEU San Pablo)

El papel de los Biofertilizantes en la mejora de la nutrición y adaptación de la planta. Situación actual y perspectivas de futuro.

Asunción Morte (U. Murcia)

Mycorrhizal fungi and soil beneficial bacteria: two good friends for improving plant nutrition.

Evangelina Medrano (IFAPA-Almería)

Manejo de los nutrientes en cultivos hortícolas bajo invernadero: Rendimiento y calidad de la producción.

Juan A. Fernández (UPCT)

Nutrición y calidad en hortalizas baby leaf.

Ángeles Calatayud (IVIA)

El injerto en pimiento: una herramienta frente al cambio climático.

Francisco García-Sánchez (CEBAS-CSIC)

Toxicidad de boro en frutales.